Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe serce

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdży 50 g
cukru 100 g
mleko letnie 3/4 szklanki
mąki 2,5 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
sezam 3 łyżki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe serce

Zrobić zaczyn.Do mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru.Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość,dodać wszystkie składniki.Dokładnie wyrobić ciasto.Odstawić na 30 minut i przykryć ściereczką.Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i podzielić na 4 części.Zwinąć w ruloniki i zrobić warkocz.Można dowolnie ukształtować.Ułożyć na blaszce i posmarować odrobinką rozmąconego jajka.Posypać sezamem.Pozostawić na ok 15 minut do ponownego wyrośnięcia i piec ok 20-25 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 09.11.2012 11:06
pyszne serce :)
Jodaj 09.11.2012 11:06
pyszne serce :)
Edyta14
Edyta14 02.07.2012 20:42
pięknie wyglądz
Misiakova 20.05.2012 13:00
pychotka
Barbara33 13.04.2012 09:13
super
Hanna11 21.01.2012 16:55
wspaniałe ciasto na walentynki:)
cooleczka 13.01.2012 10:42
oj bardzo bym się ucieszyła, jakby ktoś mi zrobił takie na walentynki ;)
mikrusiak 09.01.2012 14:43
to na walentynki....;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak