Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie- jak u mamy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 1 kg
olej 2 łyżki
woda 3/4 litra
jajko 2 sztuki
ser biały twarogowy 1 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie- jak u mamy

Cebulę obrać i zeszklić do brązowo - żółtego koloru na patelni. Następnie do jednej miski włożyć ser, cebulę usmażoną oraz ugotowane, roztrzepane ziemniaki. Ugnieść na jednolitą masę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, i przekręcić przez maszynkę. Z mąki, wody, 2 jajka, oleju wyrabiamy ciasto. Te dzielimy na małe kawałki, wałkujemy. Szklanką wycinamy koła. Każdy kawałek wypełniamy farszem i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie ok. 3 minut. Podajemy z zarumienioną cebulą lub ugotowane, przysmażamy na patelni. W moim domu lepiej smakuje ta wersja podsmażana. (Z przygotowanych składników powinno wyjść około 120 pierogów)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 09.01.2012 13:06
uwielbiam takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak