Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa - krem z papryki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rosół drobiowy 1 l
papryka czerwona 1 kg
przecier pomidorowy 3 łyżki
czosnek 5 ząbków
chili do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz kolorowy do smaku
oliwa 5 łyżek
koperek lub pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa - krem z papryki

Paprykę pociąć na 4 części każda, oczyścić z gniazd nasiennych, posmarować oliwą i ulozyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Czosnek obrać i też dołożyć do papryki.
Piec w temperaturze 180 stopni aż skórka papryki zacznie ładnie odchodzić. Podpieczoną paprykę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, garstkę zostawić a resztę wrzucić do rosołu ( ja wykorzystuję domowy - najczęściej mrożony ), dorzucić związane nitką łodyżki koperku lub pietruszki, upieczone ząbki czosnku i gotować ok. 1/2 godziny.
Po tym czasie zmiksować blenderem, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić chili, grubo mieloną solą morską i pieprzem - my lubimy raczej pikantnie, zagotować i podawać.
Podawać można z chlebem, grzankami lub makaronem do wyboru, krem nie jest gęsty więc co kto lubi.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 13.02.2012 08:50
moje smaki,pyszna zupa
caralajna 07.02.2012 09:37
pyszna, zdrowa i rozgrzewająca :)
cooleczka 31.01.2012 16:58
zdecydowanie moje smaki :)
Aga20 29.01.2012 10:35
mmmmm super!
magdalea 10.01.2012 15:14
aromatyczna
Justyna Jussstiii 09.01.2012 14:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak