Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone kawałki kurczaka w maryncie miodowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka z podudziem 6 szt
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżka
ocet balsamiczny 4 łyżki
miód 1 łyżka
olej 3 łyżki
sól, pieprz, papryka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kawałki kurczaka w maryncie miodowej

Kroki postępowania

1
6 udek kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Udka rozdzielamy ostrym nożem na pałki i podudzie, posypujemy papryką z każdej strony i układamy w formie do pieczenia. Nastepnie będziemy każdy kawałek kurczaka smarować marynatą, którą przygotujemy w miseczce.
Krok 1 - Pieczone kawałki kurczaka w maryncie miodowej foto
2
Przygotowujemy marynatę z wyciśniętego przez praskę czosnku, wymieszanego z majerankiem. 3 łyżkami oleju, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i marynujemy kawałki kurczaka, wstawiamy z blaszką na 2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Pieczone kawałki kurczaka w maryncie miodowej foto
3
Kurczaka pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, po 30 minutach odwracamy na drugą stronę, w razie potrzeby delikatnie podlewamy wrzącą wodą i pieczemy kolejne 30 minut. Mięso musi być ładnie opieczone a jednocześnie nie możemy przypalić. Mięso można podawać na ciepło i na zimno.
Krok 3 - Pieczone kawałki kurczaka w maryncie miodowej foto
4
Możemy pieczone kawałki kurczaka podawać z sałatką kartoflaną.
Krok 4 - Pieczone kawałki kurczaka w maryncie miodowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 23.01.2012 20:36
idealnie upieczony
Mysiunia 09.01.2012 17:21
bardzo smaczne:)
Beatris 09.01.2012 16:20
Mięsko w takiej marynacie jest bardzo smakowite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak