Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karczochy z winegretem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczochy 4 szt
ocet winny 7 łyżek
oliwa 8 łyżek
musztarda 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżka
szczypiorek usiekany 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: karczochy z winegretem

Oczyszczone karczochy włożyć na 1 min. do posolonego wrzątku, odłożyć na sito. Zagotować ok.4 l wody z solą i 4 łyżkami octy winnego, włożyć karczochy i gotować ok.40 minut. Są gotowe gdy można łatwo oderwać liście od dna kwiatostanu. Wyjąć i położyć piętką do góry. Przygotować winegret, mieszając oliwę, resztę octu winnego, musztardę, sól i pieprz, dodać zieleninę. Podawać w oddzielnym naczyniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.05.2012 17:28
Smacznie i zdrowo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak