Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pasternaku i jabłek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pasternak 1/2 kg
kostka rosołowa 2 szt
cebula 2 szt
chrzan tarty 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
angielskie ziele 4-5 szt
masło 1 łyżka
śmietanka 1 szkl
sól do smaku
cukier do smaku
jabłko kwaśne 30 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pasternaku i jabłek

Kostki rosołowe rozpuścić w 4 szkl gorącej wody. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i razem z obranym pasternakiem pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, jabłka z pasternakiem i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie wlać bulion, dodać liście laurowe, angielskie ziele i gotować aż pasternak będzie miękki. Liście i angielskie ziele wyjąć a zupę zmiksować. Dodać śmietankę, starty chrzan, masło, przyprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 27.05.2013 10:50
Ciekawe połączenie.
Natalia/tubisiek 10.10.2012 22:41
fajny przepis :)
zuzanna_z 25.06.2012 11:59
ciekawe
Iwusia 21.05.2012 22:01
musi być dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak