Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z gotowanych ziemniaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka gryczana 15 dag
mąka kukurydziana 5 dag
masło 1 łyżka
jajko 3 szt
szczypiorek siekany 2 łyżki
śmietana 2/3 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z gotowanych ziemniaków

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać do ziemniaków, wsypać obie mąki, szczypiorek, dodać żółtka, śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Upieczone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.09.2012 21:45
bardzo fajne
olkaaa 23.09.2012 21:44
bardzo fajne
IlonaAlbertos 23.09.2012 21:32
Fajny pomysł na placuszki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak