Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szpinak po dalmatyńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 1 kg
smalec 50 g
mąka 50 g
anchois 4 szt
mleko 1/2 szkl.
ząbek czosnku 1 szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
ser żółty 150 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: szpinak po dalmatyńsku

szpinak oczyścić, wypłukać w dużej ilości wody, gotować 3 min. w posolonym wrzątku, przecedzić, ostudzić w zimnej wodzie, odsączyć. Przygotować sos beszamelowy z 40g tłuszczu, mąki i mleka, połączyć z posiekanym szpinakiem, doprawić czosnkiem, roztartymi anchois, solą i pieprzem. Posmarować tłuszczem żaroodporne naczynie, włożyć masę szpinakową, posypać tartym serem i posiekanymi jajami. Wstawić do nagrzanego pieca i zapiec ok 30 minut. Podawać ze smażonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.05.2012 23:14
Superowe jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak