Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik po chorwacku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt
słonina 200 g
białe wino 1 szkl.
smalec 100 g
rosół 1/2 szkl.
śmietana 3 łyżki
sok z cytryny 1 szt
kapary 1.5 łyzeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: królik po chorwacku

Królika posolić, naszpikować słoniną, pokroić na kawałki, zalać winem wymieszanym z połową szklanki wody i sokiem z cytryny. Zostawić na 3 dni. Włożyć królika do brytfanny z rozgrzanym smalcem i piec do miękkości, podlewając marynatą. Skórkę cytryny podgotować w rosole dodając trochę tłuszczu. Wlać wszystko do brytfanny razem z kaparami pod koniec pieczenia, doprawić posolona śmietaną i pieprzem, zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.05.2012 13:14
Dla smakoszy królików.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak