Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na tartę słodką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 gr
mąka 1 szkl
sól 1/2 łyżeczki
cukier 100 gr
woda
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na tartę słodką

Do miski wrzucamy mąkę, sól, cukier, rozmącone jajko i zimne pokrojone w kostkę masło. Masło powinno być z zawartością min 82%masła. Rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencji owsianki. Teraz dodajemy kilka kropel lodowatej wody, aż do odpowiedniej konsystencji ciasta do zagniecienia. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na około 20min. Ciasto powinno się starać zrobić jak najszybciej, tak aby ciasto nie zdązyło się roztopić.
Następnie wyjmujemy ciasto i rozcieramy na formie do pieczenia. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy np. fasolą. Podpiekamy ok 10min w piekarniku nagrzanym do 220stopni. Następnie można wyjąć folię z obciążeniem. Lekko podpieczone ciasto wyłożyć dowolnym farszem i podpiekać kolejne 10-15min.

W przypadku gdy nie obciążymy całej formy do tarty np. fasolą, to możemy się liczyć z ryzykiem iż ciasto nam spłynie wzdłuż krawędzi i nie będzie wysokie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak