Canneloni z mięsem i riccotą

Canneloni z mięsem i riccotą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    350 gram
  • olej

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • Pomidory krojone z puszki

    1 szt
  • ricotta

    250 gram
  • makaron canneloni

    16 rurek
  • mleko

    350 ml
  • ser gouda

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Canneloni z mięsem i riccotą
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso.Dodajemy do niego posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodajemy oregano, jeśli jest świeże, to tylko same listki, bez gałązek, a także połowę pomidorów pokrojonych w kostkę. Smażymy to wszystko na niezbyt dużym ogniu około 10 minut. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Krok 2 - Canneloni z mięsem i riccotą
Surowe rurki cannelloni napełniamy farszem. Ja pomagam sobie przy tum łyżeczką, którą zatykam drugi otwór , aby nadzienie nie wypływało w trakcie napełniania. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim napełnione rurki. Pozostałymi pomidorami, również pokrojonymi w kosteczkę, obkładamy rurki. Teraz przystępujemy do robienia sosu. Ser ricotta mieszamy z mlekiem,solimy to i doprawiamy czarnym pieprzem. Wykładamy tak przygotowany sos na nasze cannelloni i posypujemy startym żółtym serem. Warto starannie kłaść sos na makaron, by mieć pewność,że makaron ładnie się przepiecze i po upieczeniu nie będzie miał żadnych twardych miejsc.
Krok 3 - Canneloni z mięsem i riccotą
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renia1

13.01.2012 13:38
wygląda tak niesamowicie, ze chyba nikt by sie nie mógł oprzeć!

Kas2

08.01.2012 13:48
ja też! z dużą ilością sosu i ciągnącego się sera

Aga20

08.01.2012 13:23
Uwielbiam cannelloni!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat