Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki półkruche drobiowo pieczarkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka krupczatka 30 dag
żółtko jajek 2
jajko 1
masło 9 dag
śmietana gęsta 2 łyżki
proszek do pieczenia 7,5 g
Farsz:
marchew 4 ugotowane
mięso z podudzi z kurczaka 6
cebula 1
pieczarki 40 dag
sól
pieprz
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki półkruche drobiowo pieczarkowe

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kosteczkę podsmażyć na maśle. Dodać starte na tarce na grubych oczkach pieczarki, dusić ok 5 minut. Gotowe pieczarki dokładnie odsączyć.

Mięso i marchew zmielić, dodać do pieczarek, dodać bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem. Farsz gotowy:)

Ciasto, na stolnicy wysypać mąkę, dodać masło, dokładnie rozdrobnić nożem, następnie dodać jajko, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko zagnieść. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm uformować 2 prostokąty o wymiarach ok 10x30
Krok 1 - Paszteciki półkruche drobiowo pieczarkowe foto
2
Wzdłuż każdego wyłożyć farsz, zawinąć, zrobić kratkę ozdobną, pokroić na kawałki.
Krok 2 - Paszteciki półkruche drobiowo pieczarkowe foto
3
Górę wysmarować jajkiem, piec w rozgrzanym piekarniku w tem 180 stopni ok 25-30 minut.
Krok 3 - Paszteciki półkruche drobiowo pieczarkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 01.12.2012 19:07
kurcze taki ciekawy przepis i tylko 3 zdjęcia ;(
ziutula
ziutula 08.01.2012 13:58
też drożdżowe, ale czas na zmiany...
Agnieszka_B 08.01.2012 12:52
Uwielbiam paszteciki, ale zawsze robię z dodatkiem drożdży. Muszę kiedyś wypróbować Twoją propozycję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak