Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z dynią, papryką i selerem naciowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
dynia 1,5 szklanki
cebula 1
papryka 1
seler naciowy 3 gałązki
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 1 szklanka
sól
pieprz
bulion warzywny
oliwa 3 łyżki
parmezan 3 dag
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z dynią, papryką i selerem naciowym

Cebulę, paprykę i seler drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, seler i dynię ok 5 minut, dodajemy ryż, smażymy 3 minuty, zalewamy całość winem, dusimy, następnie stopniowo dolewamy bulionu, do momentu gdy ryż będzie miękki, przyprawiamy solą, pieprzem.

Risotto powinno mieć konsystencję wodnistą.

Odstawiamy risotto z ognia, dodajemy masło i parmezan, mieszamy, podajemy od razu po przyrządzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 02.04.2012 19:08
wygląda wspaniale
gottrina 08.01.2012 11:15
lubie takie risotto warzywne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak