Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierś gęsia po siedmiogrodzku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z gęsi 900 g
cebula 80 g
ząbki czosnku 3 szt
kminek 1 łyżeczka
kapusta kiszona 500 g
papryka czerwona 150 g
pomidory 50 g
słonina wędzona 30 g
natka pietruszki 1 łyżka
śmietana 3/4 szkl.
sól do smaku
papryka do smaku
smalec 50 (gęsi)

Przepis i sposób przygotowania na: pierś gęsia po siedmiogrodzku

w rondlu rozgrzać połowę smalcu, wrzucić posolone mięso i obsmażyć. Kapustę przykryć wrzątkiem i gotować ok 1 godziny (nałożyć pokrywkę po20 min.). Na pozostałym tłuszczu stopić kostki słoninę, dodać posiekaną cebulę, posypać papryką zalać wodą i zagotować. Dodać mięso, roztarty z solą czosnek, kminek, oczyszczoną paprykę i pokrojone pomidory. Zalać wodą i mieszając dusić, aż mięso będzie prawie miękkie. Do kapusty dodać pół szklanki śmietany, wymieszanej z mąką i zamieszać. Mięso obrać z kości i pokroić w plastry, ułożyć na kapuście i dusic do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.04.2012 20:11
+ za danie.
Marzena34 20.04.2012 18:55
siedmiogród to ze Shrekiem mi sie kojarzy,hi,hi,hi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak