Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gęś duszona z kaszą i zielonym groszkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1/2 szt
smalec 100 g
cebula 150 g
ząbki czosnku 4 szt
włoszczyzna 150 g
groszek konserwowy 500 g
natka pietruszki do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka do smaku
kasza jęczmienna 500 perłowa

Przepis i sposób przygotowania na: gęś duszona z kaszą i zielonym groszkiem

Gęś podzielić na 5 części, posolić i popieprzyć, odstawić na kilka godzin. Kaszę wypłukać pare razy, w garnku zakryć wodą, zagotować i odcedzić. Zalać posolonym wrzątkiem i ugotować na sypko. Do brytfanny włożyć tłuszcz i posiekaną cebulę, dodać kawałki gęsi i opiec w piekarniku. Przełożyć do rondla. Na tłuszczu po pieczeniu poddusić z dodatkiem wody pokrojone warzywa i roztarty czosnek. Dołożyć kawałki mięsa, dolać trochę wody i dusić prawie do miękkości. Wyjąć mięso, a do brytfanny wsypać kaszę i groszek, wymieszać i przyprawić, ułożyć na tym kawałki gęsi, posypać natką i dopiec. Podawać na postumencie kaszy z groszkiem, obłożone warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.04.2012 20:07
Smaczny obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak