Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka 1 kg
jaja 2 sztuki
sól do smaku
olej 5-7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka

Ugotowane ziemniaki, przemleć i przełożyć do dużej miski, rozbić jaja, dodać mąkę, wymieszać. Posolić.Wyrobioną masę podzielić na średniej wielkości kulki i formować z nich walki, a następnie kroić(ukośnie) na 2 cm kawałki. Kopytka wrzucać na osoloną wrzącą wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Gdy wypłyną na wierzch odcedzać.
Można podawać polane rozpuszczonym masłem, lub z masłem rozpuszczonym wymieszanym z bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 07.09.2012 15:56
proste i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak