Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik w sosie poulette

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt
wino białe wytrawne 1 szklanka
masło 1 łyżka
marchewka 2 szt
cebula 3 szt
mąka 1,5 łyżki
pieczarki 15 dkg
śmietana 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 szt
cytryna
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: królik w sosie poulette

Umytego i osączonego królika kroimy na porcje.Warzywa myjemy obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Masło topimy w rondlu wkładamy warzywa i porcje królika podduszamy nie rumieniąc solimy oprószamy mąką i mieszamy podgrzewamy.Gdy mąka zacznie się rumienić dodajemy wino i przykrywamy pokrywką.DUSIMY NA WOLNYM OGNIU 45 MINUT W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI KRÓLIKA .PIECZARKI MYJEMY SKRAPIAMY SOKIEM Z CYTRYNY I DODAJEMY DO DUSZĄCEGO SIĘ MIĘSA NA 15 MINUT PRZED KOŃCEM DUSZENIA.ŚMIETANĘ MIESZAMY Z ŻÓŁTKAMI I DODAJEMY DO SOSU I PRZYPRAWIAMY DO SMAKU OLĄ I PIEPRZEM I SOKIEM Z CYTRYNY.PODAJEMY ZARAZ PO PRZYRZĄDZENIU Z DODATKIEM DUSZONYCH ZIEMNIAKÓW I SZPINAKU LUB INNYCH GOTOWANYCH WARZYW.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 09.03.2017 09:56
poulette to po francusku kurczak
Wafelek2601 14.05.2012 14:50
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak