Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udziec barani po bretońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec barani 1 kg
koncentrat pomidorowy 250 g
fasola Jaś 500 g
smalec 100 g
mąka 50 g
ząbki czosnku 4 szt
cebula 120 g
marchew 100 g
seler 40 g
pietruszka 60 g
wino czerwone wytrawne 1/2 szkl.
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: udziec barani po bretońsku

Oczyszczony udziec opłukać, naszpikować czosnkiem, posolić, zwinąć i mocno związać. W brytfannie rozgrzać smalec, dodać pokrojone w plasterki cebulę i warzywa, dodać mięso i zarumienić tak, by powstała chrupiąca skórka. Zarumienić lekko dosypaną mąkę i dodać koncentrat i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem. Namoczoną fasolę ugotować oddzielnie w posolonej wodzie do miękkości. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na plastry i trzymać w ciepłem miejscu. do sosu dolać wino, zagotować i zmiksować. Wsypać odcedzoną fasolę i zagrzać. Fasolę podawać na półmisku, a na niej gorące plastry mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.04.2012 13:48
Super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak