Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa chałka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
mąka 55 dag
sól 1 łyżeczka
mleko 1/2 szklanki
jajko
masło 2 łyżki
woda 5 łyżek
cukier 4 łyżki
żółtko jajek
kruszonka
mąka 2 łyżki
cukier 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chałka

Drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko połączyć. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z resztą cukru. Masło stopić, ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wlać drożdże, jajka i margarynę. Posypać solą. Zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek, spleść, końce podwinąć. Ułożyć na blasze, odstawić na 20 minut. Składniki na kruszonkę zagnieść. Chałkę posmarować żółtkiem, posypać kruszonką. Piec 30 minut w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 01.09.2013 13:00
Idealna na śniadanko:)
agnieszka214 07.01.2012 18:39
pyszne zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak