Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste domowe bułki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 8 dag
mąka 1 kg
cukier 1 łyżka
sól szczypta
oliwa 7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Proste domowe bułki

Drożdże wkruszyć do 2 szklanek ciepłej wody, wsypać cukier. Odstawić na kilkanaście minut. Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdżowy rozczyn, sól i oliwę. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką, ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, aby podwoiło swoją objętość. Z ciasta uformować niewielkie kulki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kilkanaście minut, by bułeczki wyrosły. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak