Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
olej 4 łyżki
woda 1.5 szkl
drożdże suche 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pita

Do poł szklanki letniej wody dosypujemy drożdże oraz cukier. Mieszamy razem i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie. Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej oraz zaczyn z drożdzy. Dodając wodę wyrabiamy aż uzyskamy gładkie ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju oraz ilości mąki. Ciasto znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Następnie ciasto dzielimy na 4 części i formujemy w płaskie placki (pity). Wkładamy do piekarniki nagrzanego do 220 stopni na około 7-8 minut.
Można od góry wysmarować np. oliwą czosnkową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 17.10.2012 09:45
pyszne
malcik111 15.03.2012 08:46
o ciekawe:)
agunesu 31.01.2012 23:14
wystarczy do srodka wrzycic jakies warzywa i miesko i mamy super kanapke:)
mikrusiak 07.01.2012 16:36
ale pita...lPPPP

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak