Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
majeranek 1 łyżki
cebula 1
olej 50 ml
pieprz
sól
ziele angielskie 5
Liść laurowy suszony Prymat 4
groch 1 łuskany
grzyby suszone 8 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem i suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Kapustę odciskamy, lekko siekamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Groch podobnie zalewamy wodą i zostawiamy na ok 12h.
Krok 1 - Kapusta z grochem i suszonymi grzybami foto
2
Następnego dnia jeśli kapusta jest zbyt bardzo kwaśna, to można odlać nieco wody, w której się gotowała a braki uzupełnić świeżą - ponownie gotujemy na wolnym ogniu, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Groch gotujemy do miękkości w osobnym naczyniu.
Krok 2 - Kapusta z grochem i suszonymi grzybami foto
3
Suszone grzybki lekko siekamy (jeśli są duże to tak na 2-3 części) i dodajemy je do kapusty wraz z odcedzonym, ugotowanym grochem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oleju, po czym dodajemy do kapusty.
Krok 3 - Kapusta z grochem i suszonymi grzybami foto
4
Kapustę doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą wedle potrzeby. Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Kapustę podajemy jako surówkę do drugiego dania lub do ryby w kolację wigilijną
Krok 4 - Kapusta z grochem i suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 18.06.2012 17:55
dobrze się zapowiada
Mati13 10.01.2012 17:16
na pewno bardzo dobra w smaku
staropolanka5 07.01.2012 21:49
ładnie wygląda
BernadettaP 07.01.2012 09:48
świątecznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak