Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozór wołowy po dalmatyńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozór wołowy 2 kg
pieczarki 150 g
słonina 50 g
smalec 30 g
włoszczyzna 1 szt
koncentrat pomidorowy 70 g
mąka 30 g
masło 50 g
pietruszka zielona 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ozór wołowy po dalmatyńsku

Ozór oczyścić i ugotować w posolonej wodzie, ostudzić w zimnej i zdjąć skórę. Na maśle udusić pokrojone w cienkie paski pieczarki. Na patelni stopić pokrojoną w kostkę słoninę wraz ze smalcem, dodać drobno pokrojone warzywa, dusić na małym ogniu pod przykryciem,podlewając od czasu do czasu wywarem z ozora. Warzywa przetrzeć, dodać mąkę wymieszaną z koncentratem i pieczarki, wlać szklankę wywaru z ozora i zagotować. Przed podaniem zagrzać w reszcie wywaru pokrojony w skośne plastry ozór, ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać natką. Podawać z makaronem rurki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.04.2012 12:39
Nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak