Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1kg
jajko 9
cukier 1 szklanka
masło 100 g
cukier wanilinowy 2 op
mąka ziemniaczana 3 łyżki
aromat cytrynowy
margaryna 1\\2
mąka 1 i 3\\4 szklanki
śmietana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek

Najpierw przygotujmy ciasto kruche , na stolnicę wsypujemy najpierw mąkę potem margarynę dodajemy samo żółtko a białko zostawiamy do smarowania , dodajemy proszek , 1\\2 szklanki cukru i śmietanę . Zagniatamy. Odkroić 1\\3 ciasta i pozostawić w lodówce a resztę rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , wcześniej wysmarowaną margaryną i bułką tartą i pieczemy 10 minut. 8 jajek oddzielamy białka od żółtek , do żółtek dodać miękkie masło oba cukry i to zmiksować na puszysta masę . Do tej masy dodać po trochu sera i mąkę ziemniaczaną zmiksować . Na koniec dodać aromat i ubitą pianę białek masę wykładamy na upieczony spód , resztę ciasta kruchego rozwałkować na 1 cm paski , paski ułożyć na masie w kratkę i na koniec wierzch sernika posmarować białkiem i pieczemy godzinę w temp. 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 08.01.2012 18:02
superowy
Katarzyna/kate1980 07.01.2012 21:04
śliczny
agnieszka137 06.01.2012 23:28
uwielbiam serniki:)
novita26 06.01.2012 20:59
fajne
novita26 06.01.2012 20:59
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak