Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron pikantny na boczku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron rurki 250 g
boczek wędzony 200 g
pomidory w puszce 1 puszka
OSTRA PAPRYCZKA 1 szt
cebula biała 1/2 szt
czosnek 2 zabki
bazylia
oregano
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron pikantny na boczku

Pokrojony na drobne kawałki boczek podsmażamy. Papryczkę kroimy drobniutko (wcześniej usuwamy nasionka!) i dodajemy do boczku. Następnie wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę - mieszamy dopóki cebulka się nie zeszkli. Następnie dodajemy czosnek (wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany) i zalewamy patelnię pomidorami. Przyprawiamy sola i pieprzem oraz bazylia (ja zawsze dodaję suszoną), oregano i 1/2 łyżeczki cukru. Delikatnie mieszamy i podsmażamy na wolnym ogniu aż do odparowania sosu. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak