Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka włoska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 20 dag
szynka wędzona 20 dag
przecier pomidorowy 2 puszki
cebula 2 dwa
masło 2 łyżki
ząbek czosnku 2 dwa
oregano 1\\2 łyżeczki
pietruszka zielona 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 2 łyżka
makaron muszelki 20 dag
parmezan 4 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka włoska

Makaron ugotować w osolonej w wodzie na pól miękko, zalać zimna woda i odcedzić.Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżka masła i włożyć do niej makaron .Cebule i czosnek obrać, posiekać zrumienić na 1 łyżce masła i dodać makaronu .Pieczarki oczyścić opłukać, pokroić plasterki i usmażyć na reszcie masła.Gdy woda z pieczarek odparuje dodać pokrojona szynkę i usmażyć jeszcze chwile . Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać .Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanka wody , dodać sol pieprz oregano 2/3 parmezanu i wymieszać .Makaron zalać sosem , oprószyć resztka parmezanu i zapiekać kolo 25min w piekarniku rozgrzanym do tem 180c przed podaniem zapiekankę posypać natka pietruszki . ps zamiast parmezanu można zastąpić gouda .A szynka wędzona można zastąpić różna wędlina .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agunesu 06.01.2012 15:57
robię całkiem podobną:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak