Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rumuńska zupa z dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 750 g
marchew 70 g
pietruszka 80 g
seler 50 g
cebula 50 g
masło 50 g
mąka 25 g
śmietana 1/2 szkl.
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: rumuńska zupa z dyni

Do pokrojonej w kostkę, oczyszczonej dyni dodać 10g masła i posiekaną cebulę i dusić do miękkości. Z włoszczyzny ugotować ok. 1,5 l wywaru. Z reszty masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i wymieszać z zimnym wywarem. Dynię przetrzeć, wymieszać z zupą, zagotować i zagęścić śmietaną. Można posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 06.03.2012 12:43
Paszport Ci pokazać Kochana Pyzo ? :) troszkę byś się ździwiła :)
krokodyl 06.03.2012 12:40
taką jadłam w Rumunii.
gusia1000 06.03.2012 11:41
Fajna nazwa.
SmacznaPyza 06.01.2012 16:51
a dlaczego rumuńska? tak w książce było napisane?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak