Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bażant po wiedeńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

auszpik 1 szkl.
sos ciemny 1 szkl.
smalec 30 g
słonina 250 g
szynka gotowana 400 g
masło 100 g
bita śmietana 1 łyżka
papryka do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
winiak 25 g
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: bażant po wiedeńsku

Ptaka nasolić i owinąć cienkimi płatkami słoniny. Obwiązać nicią. Piec w 200 st. ok. 2 godzin, polewając wytopionym tłuszczem. Wyjąć, usunąć słoninę, ostudzić i pokroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę polać sosem do oblewania i odłożyć do zastygnięcia sosu. Posmarować płynnym auszpikiem w celu uzyskania połysku. Szynkę zmielić dwukrotnie i dodawać powoli do ucieranego masła wraz z bitą śmietaną i winiakiem. Przyprawić. Z powstałej masy uformować na talerzu postument (katafalk) na którym ułożyć ćwiartki bażanta. Przybrać sałatą oraz zastygłym auszpikiem zabarwionym karmelem (2 łyżeczki cukru) i pokrojonym w kostkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.03.2012 11:35
Nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak