Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzone pstrągi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pstragi (po ok. 30-40 dkg każdy) 5
masło 0.5
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
woda letnia 3 litr
ziele angielskie 4
Liść laurowy suszony Prymat 4
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 24 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzone pstrągi

Kroki postępowania

1
Kupujemy świeże pstrągi (żywe!) i najlepiej aby je odrazu \'wypatroszyli\'. W letniej wodzie rozpuszczamy sól, dodajemy ziele angielskie i liscie laurowe, do zalewy wkładamy rybki i pozostawiamy je na całą noc.
Krok 1 - Wędzone pstrągi foto
2
Następnego dnia wyjmujemy ryby z zalewy. Do miękkiego masła dodajemy całą przyprawę do ryb oraz pieprz - mieszamny dokładnie i nakładamy tak przygotowaną \'marynate\' do wnętrza ryb
Krok 2 - Wędzone pstrągi foto
3
Ryby wkładamy do specjalnej siatki (z haczyków ryby spadaja i w trakcie wędzenia zmienialiśmy sposób ich przymocowania), wędzimy niecałe 2h w temp 60* na drewnie owocowym.
Krok 3 - Wędzone pstrągi foto
4
Ryby najlepiej smakują na ciepło, są mega delikatne i soczyste. Jeśli nie zjemy naraz wszystich to można później odgrzać w piekarniku ale nie dłuzej niz 10 minut aby sie stały się suche.
Krok 4 - Wędzone pstrągi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 31.05.2012 22:17
wspaniała rybka musi być:)
BernadettaP 06.01.2012 12:54
Kusisz, kusisz, a adresu chłopaka nadal nie chcesz podać :-P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak