Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z biszkoptem i różową masą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
budyń śmietankowy 1 szt
cukier puder 10 dag
masło 10 dag
jajko 2 szt
śmietana 1/2 szkl
rum 10 łyżek
Biszkopt
jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
aromat rumowy 1/2 łyżeczki
Krem:
mleko 2,5 szkl
kasza manna 5 łyżek
masło 20 dag
cukier puder 20 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka
sok z buraków 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z biszkoptem i różową masą

Kroki postępowania

1
Na stolnicy posiekać masło z mąką, dodać cukier puder, budyń, sodę, jajka, śmietanę, rum i zagnieść ciasto. Rozwałkować na 2 placki, wyłożyć na przygotowane blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut
Krok 1 - Ciasto kruche z biszkoptem i różową masą foto
2
Do miski wybić 3 jajka, wsypać 3 łyżki cukru, położyć miskę nad gotującą się wodą i ubijać do gęstości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do zimnej masy jajecznej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
Krok 2 - Ciasto kruche z biszkoptem i różową masą foto
3
Na mleku z odrobiną soli ugotować kaszę mannę, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając po łyżce zimnej kaszki. Pod koniec wlać 5 łyżek rumu, wyciśnięty z gotowanego buraka sok, przyprawić do smaku. Kruche ciasto i biszkopt skropić wodą z łyżką cukru i pozostałym rumem. Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy, wyrównać, przyłożyć biszkoptem, posmarować pozostałą masą i przykryć drugim kruchym ciastem.
Krok 3 - Ciasto kruche z biszkoptem i różową masą foto
4
Przycisnąć deseczką i odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zdjąć deskę i ozdobić według uznania.
Krok 4 - Ciasto kruche z biszkoptem i różową masą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.05.2013 21:36
Rewelacyjne ciasto.
matesko 26.03.2013 08:38
apetycznie wqygląda
Iwusia 22.06.2012 23:19
ale pycha ciasto
Motorek 19.04.2012 09:35
pycha
Wafelek2601 09.04.2012 20:48
extra
Iwona51
Iwona51 16.01.2012 10:29
pycha
ewasylwia 06.01.2012 12:13
zjadłabym kawałeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak