Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem waniliowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/4 litra
laska wanilii 1/2 laska
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt
cukier 5 dkg
śmietana kremówka 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: krem waniliowy

Z laski wanilii usuwamy miękisz,laskę wrzucamy do rondelka z mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu.Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.Żółtko ucieramy z cukrem aż cukier się rozpuści następnie dodajemy w małych porcjach gorące mleko bez wanilii stale mieszając.Wszystko przekładamy z powrotem do rondla i mieszamy tak długo aż krem zacznie się cienką warstwą przyklejać do wypukłej części łyżki wtedy jest gotowy.Zelatynę odciskamy i stale mieszając rozpuszczamy w kremie.Krem chłodzimy w zimnej kąpieli z dodatkiem lodu od czasu do czasu mieszając.Śmietankę ubijamy dodajemy do kremu i mieszamy.Kremem napełniamy deserowe miseczki i chłodzimy godzinę pod przykryciem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 05.02.2013 19:43
ekstra
Betka 29.05.2012 18:38
mniamm
Kas2 06.01.2012 00:24
musi być słodziutki i aksamitny... palce lizać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak