Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakłażany wonne z ryżem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
masło 10 dkg
sól
bakłażan
tymianek 1 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: bakłażany wonne z ryżem

Bakłażany myjemy układamy na blasze i pieczemy 20 minut w 180 stopniach,wyjmujemy studzimy i wydrążamy miąższ a następnie go rozdrabniamy.Szklankę ryżu zalewamy szklanką wody i gotujemy na bardzo małym ogniu aż ryż wchłonie płyn,następnie ryż mieszamy z miąższem bakłażana i doprawiamy solą i pieprzem.Cebulę i czosnek obieramy i siekamy i przesmażamy na rozgrzanym maśle i łączymy wszystko z farszem.Tymianek myjemy siekamy i dodajemy do nadzienia.Wydrążone bakłażany napełniamy przygotowanym farszem i przekładamy do żaroodpornego naczynia.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak