Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 2 szklanki
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 4 szt
masło 1/2 kostki
jabłka 1,5 kg
kasza manna 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 1/2 szklanki
migdały 1/2 szklanki
aromat pomarańczowy kilka kropli
polewa biała

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec z jabłkami

Mak zalewamy szklanką mleka wymieszaną z wodą i gotujemy pół godziny a następnie osączamy i mielimy.Masło ubijamy z cukrem i żółtkami,jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Masę maślaną łączymy z makiem jabłkami kaszą proszkiem do pieczenia aromatem i bakaliami,na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek.Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksowej blaszki i pieczemy 50 minut w 200 stopniach.Kiedy ciasto ostygnie wyjmujemy je na talerz i polewamy białą polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 13.04.2012 07:21
super połączenie
Norgiusz 13.04.2012 07:21
super połączenie
kriso 06.01.2012 21:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak