Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

banany smażone w karmelu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 gram
jajko 2 szt
cukier 10 dkg
olej do smażenia
ziarna sezamowe 2 łyżki
banan 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: banany smażone w karmelu

Do miski wsypujemy mąkę,wlewamy dwa żółtka i dwie łyżki wody ,dobrze wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto.Do małego rondelka wsypujemy cukier i wlewamy 50 ml wody,stawiamy a małym ogniu i mieszamy aż cukier się roztopi,następnie szybko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nadal bez mieszania około 10 minut aż syrop uzyska karmelowy kolor.W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia.Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem.Banany obieramy i każdy kroimy na połowę,zanurzamy je w cieście i smażymy na oleju przez 5 minut.Powinny być złociste i kruche,po wyjęciu je osuszamy układamy na talerzu i polewamy karmelem a na koniec posypujemy ziarnami sezamu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak