Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami, kremem i bezą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1,5 szkl
masło 15 dag
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Krem:
mleko 1,5 szkl
budyń waniliowy 1 szt
masło 20 dag
cukier puder 3 łyżki
spirytus 2 łyżki
bezy 1 paczka
Biszkopt 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami, kremem i bezą

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z miękkim masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć na przygotowaną blaszkę, posypać bułką tartą, ułożyć wydrążone śliwki skórką w dół. Włożyć do nagranego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń i spirytus. Na wystudzone ciasto wyłożyć połowę kremu, przykryć blatem biszkoptowym, posmarować pozostałym kremem i ozdobić małymi bezikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 25.10.2012 08:24
ciekawy przepis
mirosława4 30.09.2012 21:03
ale bym zjadła kawałeczek:)
Łukasz15 11.04.2012 09:19
smaczne
Łukasz15 11.04.2012 09:19
smaczne
ronald88 16.03.2012 11:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak