Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń na zimno

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 350 g
karkówka 250 g
bułka 1 szt
jaja 2 szt
słonina 50 g
mleko 1 szkl.
cebula 1 szt
smalec 80 g
majeranek 1 łyżeczka
ząbek czosnku 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
imbir do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń na zimno

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Dodać do zmielonego mięsa i połączyć z pokrojoną i usmażoną cebulą i żółtkami, roztartym z solą czosnkiem, posiekana nacią, imbirem, pieprzem i majerankiem. Dodać słoninę pokrojoną w kostkę, wyrobić i uformować bochenek, który po wierzchu należy posmarować białkami. Włożyć do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem i piec powoli w piekarniku 1 godzinę. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Sos odtłuścić i polać mięso. Półmisek można przybrać sałatą, ogórkami konserwowymi i rzodkiewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.03.2012 11:04
Rarytas dla mięsożerców.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak