Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślaki duszone z szynką lub boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślaki 75 dkg
żółtko jajek 2 sztuki
sok z cytryny
masło 10 dkg
rosół 1/2 szklanki
sól, pieprz
szynka 15 dkg
bułka 4 wrocławska

Przepis i sposób przygotowania na: Maślaki duszone z szynką lub boczkiem

Trzon maślaków oczyścić, z kapeluszy zdjąć skórkę, oczyszczone grzyby szybko umyć i osączyć a następnie drobno pokroić. Stopić połowę masła do rondla ze stopionym masłem włożyć grzyby, oprószyć pieprzem i solą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 40 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojona szynkę lub boczek. W miarę potrzeby duszące się grzyby podlewać rosołem. Gdy grzyby zmiękną dodać pozostałe masło, zagęścić sos dodatkiem żółtek. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny solą i pieprzem. Potrawę wyłożyć na półmisek i posypać posiekana pietruszka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 25.09.2011 12:47
ciekawe
Babciagramolka 12.12.2010 09:44
Grzybki duszone to rarytas
MAR3STA 14.10.2010 18:00
ciekawy przepis
iwona332 27.09.2010 22:19
super
buksiak12 01.09.2010 15:17
muszę wypróbować
buksiak12 01.09.2010 15:17
muszę wypróbować
Dorota71 01.09.2010 14:38
fajny przepis
Dorota71 01.09.2010 14:38
fajny przepis
Emilia22 01.09.2010 13:43
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak