Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso baranie duszone w pomidorach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso baranie bez kości 1 kg
cebula 1 szt
masło 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
pomidory 1 kg
sok z cytryny 1/4 szkl
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso baranie duszone w pomidorach

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, usunąć nasiona. Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić na 6-7 kawałków, lekko zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Następnie obsmażyć na rozgrzanym maśle. Pomidory włożyć do rondla, dodać sól, cukier i odrobinę pieprzu, gotować około 5 minut, dodać usmażone mięso i dusić pod przykryciem. Do tłuszczu w którym smażyło się mięso wsypać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić, połączyć z mięsem. Dusić do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 23.12.2013 19:42
Fajne połączenie.
olkaaa 03.03.2013 10:51
super przepis
Seba 11.02.2012 15:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak