Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1 szklanka
pieczarki 20 dag
cebula 1 mała
masło klarowane 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 30% 100 ml
sól
pieprz
mleko 2% 2/3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane pieczarki siekamy na talarki. Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę
Krok 1 - Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym foto
2
i pieczarki. Gdy warzywa zmiękną, lekko je solimy,
Krok 2 - Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym foto
3
dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko i ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym foto
4
Ugotowaną kaszę odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.
Krok 4 - Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.07.2012 21:45
fajne
pacpaw 06.01.2012 17:58
moja najulubieńsza kasza :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak