Zrazy z pieczarkami

Zrazy z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    0,5 kg
  • pieczarki

    200 gramów
  • mąka

    2 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • żółtka

    2
  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • wino białe wytrawne

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso podzielić na porcje i ubić bardzo cienko, natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie pieczarki i cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju lub maśle z dodatkiem oleju. Warzywa przełożyć do miski i przestudzić, a następnie wbić dwa żółtka i wyrobić. Farsz doprawić natką pietruszki, solą, pieprzem, na koniec dodając tyle bułki tartej, by masa stała się dość zwarta (mnie zazwyczaj wystarcza 2 łyżki). Wyjąć z lodówki mięso i w każdy plasterek zawinąć porcję farszu. Kotlety obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką i bardzo mocno zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przestawić patelnię na mały ogień i dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dolać wino i dale dusić 15 minut. śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zrazów. Dusić jeszcze chwilę, by smaki połączyły się.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

21.01.2012 20:53
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat