Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 0,5 kg
pieczarki 200 gramów
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
żółtko jajek 2
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
wino białe wytrawne 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z pieczarkami

Mięso podzielić na porcje i ubić bardzo cienko, natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie pieczarki i cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju lub maśle z dodatkiem oleju. Warzywa przełożyć do miski i przestudzić, a następnie wbić dwa żółtka i wyrobić. Farsz doprawić natką pietruszki, solą, pieprzem, na koniec dodając tyle bułki tartej, by masa stała się dość zwarta (mnie zazwyczaj wystarcza 2 łyżki). Wyjąć z lodówki mięso i w każdy plasterek zawinąć porcję farszu. Kotlety obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką i bardzo mocno zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przestawić patelnię na mały ogień i dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dolać wino i dale dusić 15 minut. śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zrazów. Dusić jeszcze chwilę, by smaki połączyły się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.01.2012 20:53
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak