Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczanba 2 czubate łyżki
mąka paszenna 1,5 szklanki
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej do głębokiego smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki ziemniaczane

1. Ziemniaczki, obieramy i gotujemy. Ugotowane przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Do zimnych ziemniaczków wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną (może się zdarzyć, że potrzeba będzie więcej mąki pszennej lub odrobinę mniej - zależy od ziemniaków, ciasto ma być podobne do tego na kopytka, tylko nieco bardziej klejące).

3. Ugniatamy ciasto :) Gdy ciasto będzie ugniecione, dodajemy odrobinę przyprawy do ziemniaków Prymat - tak do smaku. I jeszcze raz zagniatamy.

4. Bierzemy trochę ciasta do ręki i robimy kuleczki wielkości małego orzeszka włoskiego, następnie panierujemy je w bułce tartej. Jeśli ciasto klei nam się do rąk, myjemy ręce w zimnej wodzie i wycieramy. Nie powinno już wtedy się tak kleić.

5. Kuleczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki), nie wrzucamy za dużo, gdyż po chwili wypływają na wierzch, muszą mieć więc miejsce w garnuszku :)

SMACZNEGO :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 17.02.2013 09:58
fajny pomysł
RenataZ-et 11.11.2012 09:33
super pomysł
JaPaqc 15.10.2012 19:23
fajne te kuleczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak