Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przysmak ziemniaczany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3/4 kg
jaja 3 sztuki
sos beszamelowy 1 szklanka
masło 1 łyżka
sól, pieprz, posiekana pietruszka
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak ziemniaczany

Umyte i obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i odparować, a następnie przecisnąć przez praskę. Masę ziemniaczaną póki gorąca ucierać dodając po żółtku. Następnie dodawać po łyżce starty ser(3/4 porcji), wymieszać z beszamelem i z pianą z białek. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Tortownicę wysmarować masłem napełnić masą ziemniaczaną, skropić stopionym masłem i posypać utartym serem. Zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Zrumieniony przysmak wyłożyć ostrożnie na półmisek i posypać pietruszką. Podawać na gorąco z dodatkiem sosów i surówek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 24.01.2011 19:48
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak