Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z makiem na piwie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mak 1 szklanka
miód 1 szklanka
cukier 15 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
jajko 2
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
piwo 1 szklanka
bakalie
cukier 6 łyzka
cukier waniliowy
kakao 3 łyżka
masło 2 łyżka
mleko 10 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z makiem na piwie

Mąkę mieszamy z suchym makiem i proszkiem do pieczenia.
Do garnka wlewamy miód, piwo. Wsypujemy 7,5 dag cukru i przyprawę do piernika. Ciągle mieszajac doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wysygnięcia.
Biąłka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ucieramy z 7,5 dag cukru. Do masy jajecznej powoli wlewamy przestudzoną masę piwno- miodową i porcjami wsypujemy mąkę z makiem. Dokładnie wszystko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Delikatnie łaczymy z ciastem.
Bakalie opruszamy mąką, dodajemy do ciasta.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 50 minut.
2 łyzki masła rozpuszczamy , dodajemy 6 łyzek cukru, cukier waniliowy, kakao. Wlewamy mleko. Wszystko razem gotujemy mieszając aż zgęstnieje. Studzimy. Polewamy ciaaasto.

Smacznego:-)))

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.07.2013 14:05
też tak myślę że ciekawy
justynab1903 10.03.2012 13:09
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak