Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na cały rok

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 20 dag
margaryna 1,5 kostka
żółtko jajek 5
sól
mleko 1,5 szklanka
mąka 5 dag
cukier waniliowy
galaretka
woda 1 (lodowata)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na cały rok

Kostkę margaryny kroimy na kawałki z 30 dag mąki i 10 dag cukru oraz 2 żółtkami. Dodajemy szczyptę soli i kieliszek lodowatej wody. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na ok 30 minut do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Pieczemy przez ok25 minut w temperaturze 190 stopni.
!/2 kostki margaryny rozpuszczamy w garnku. Wsypujemy 10 dag cukru, cukier waniliowy,5 dag maki, 3 zółtka. Wlewamy mleko. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy.Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzony krem wykładamy na ciasto. Układamy na nim owoce.
Galaretkę rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. Tęzejącą wylewamy na owoce. Wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła.

Smacznego:-)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.07.2013 14:05
fajne , podoba mi się
smile 03.04.2012 13:15
łatwe a pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak