Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z boczkiem i śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebki
sól do smaku
cebula 2 szt
olej 2 łyżki
boczek 400 g
śliwki suszone 100 g
pieprz do smaku
majeranek do smaku
sok warzywny 1 szkl
ser gouda 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z boczkiem i śliwkami

Ryż w torebkach ugotować w osolonym wrzątku. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojony w kostkę boczek, razem podsmażyć. Śliwki opłukać, przekroić na pół. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami połowę ryżu, boczek z cebulą wymieszany ze śliwkami, drugą połowę ryżu. Każdą warstwę oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Całość polać sokiem warzywnym, posypać startym żółtym serem. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni. Posypać pokrojoną bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 20.08.2013 17:47
ale to dobre
RenataZ-et 20.06.2013 22:30
świetna zapiekanka
Kasnaj 28.01.2013 08:23
Może być ciekawe :)
pajbek 05.01.2013 08:56
Mnie też się podoba to połączenie, super :-)
Rafał10 27.10.2012 10:21
super połączenie !
bgs1984 13.06.2012 22:27
mniam
marzenciak1985 13.06.2012 22:22
mniam
aga130982 21.04.2012 07:08
super
fictor123 12.04.2012 08:17
super
Dorian 06.04.2012 07:56
pycha
zdzislawa2 04.04.2012 14:13
super
mic 01.04.2012 09:52
nigdy nie kosztowałem nawet takiej zapiekanki:(
Seba 26.03.2012 09:48
pycha
Kuchareczka2 14.01.2012 11:07
fajna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak