Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MIELONE Z PIEKARNIKA ZAWIJANE W SZYNCE W POMIDOROWEJ ŚMIETANCE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 600 gram
cebula 2 sztuki
czosnek ząbki 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
ziemniaki ugotowane 1000 gram
pieczarki 500 gram
olej kilka łyżek
śmietanka 200 gram
pieprz do smaku
bułka czerstwa 1 sztuka
szynka gotowana 12 (plasterki)
oregano 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: MIELONE Z PIEKARNIKA ZAWIJANE W SZYNCE W POMIDOROWEJ ŚMIETANCE

Bułkę namoczyć w wodzie, potem wymieszać z mięsem, połową posiekanej cebuli, roztartym czosnkiem, jajkiem i 1 łyżką koncentratu. Przyprawić solą i pieprzem, uformować 12 podłużnych frykadelek, owinąć plastrami szynki. Obsmażyć na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego a w pozostałym tłuszczu przesmażyć pieczarki i resztę cebuli, dołożyć resztę koncentratu, podlać niepełną szklanką wody i śmietanką. Zagotować, przyprawić do smaku, również oregano i zalać frykadelki. Zapiekać 10 minut w gorącym piekarniku. Podawać z gniecionymi ziemniakami ugotowanymi w odpowiednim czasie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 09.07.2012 10:44
uwielbiam zwykłe mielone.... ale takie to już w ogóle coś wspaniałego !
Fiffi 29.04.2012 18:44
cetnie bym spróbowała, ale takiego gotowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak