Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIEMNE PTYSIE

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 6 łyżek
mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
kakao 2 łyżki
jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta
śmietana kremówka 250 gram
cukier 1/2 szklanki
śmietan fix 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: CIEMNE PTYSIE

Zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę, kakao i sól. Szybko utrzeć łyżką gładkie ciasto. Zdjąć z ognia i po minucie wrzucać kolejno do niego jajka energicznie mieszając. Szprycą lub łyżką nakładać na blachę wyłożoną papierem kulki ciasta. Piec 25 minut w temp. 230 C. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po wyjęciu ciastka przestudzić, przekrawać ostrym nożem i napełniać bitą śmietaną, czyli śmietaną ubitą z cukrem i śmietan-fixem. Natychmiast konsumować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 09.07.2012 10:45
Właśnie ostatnio Rafał prosił mnie żebym zrobiła ptysie :) zrobię wg Twojego przepisu :)
Barbara/zuza22_85 09.03.2012 22:39
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak