Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g 1
mąka 3 szklanki
żółtko jajek 2
drożdże 3 dag
śmietana 4 łyżki
białko 1
aromat migdałowy
cukier kryształ
orzechy włoskie 2 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokruszone drożdże, żółtka, śmietanę oraz schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Siekać nożem, aż powstanie ciasto.
Krok 1 - Ciasteczka orzechowe foto
2
Następnie energicznie wyrobić na gładką masę. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 50 minut. Orzechy wymieszać z cukrem oraz kilkoma kroplami zapachu migdałowego. Odcinać po porcji schłodzonego ciasta. Szybko ją rozwałkować i wycinać różne kształty.Ciastka z jednej strony posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem i orzechami.
Krok 2 - Ciasteczka orzechowe foto
3
Ułożyć na blasze pokrytej pergaminem. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Ciasteczka orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.06.2012 08:48
świetne
ewasylwia 05.01.2012 12:09
Lubię takie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak