Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paszteciki świąteczne

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
margaryna 250 g
grożdze 5 dkg
cukier 1 łyżeczka
jajko 3 szt
sól do smaku
śmietana kremówka 3 łyżki
pieczarki 1 kg
cebula 1,5 kg
grzyby suszone 100 gram
pieprz do smaku
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki świąteczne

Drożdże rozetrzeć z 1 płaską łyżeczką cukru, zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę, margarynę, jajka, drożdże, śmietanę i szczyptę soli zagnieść razem podsypując mąką. Podzielić na 3 części i każdy włożyć w folię, zostawiając uchyloną i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Pieczarki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, poczekać,aż woda odparuje, dodać trochę oleju i przysmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na patelni. Grzyby suszone ugotować i następnie pokroić w kosteczkę. pieczarki, cebulę i grzyby wymieszać razem i doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować na cienkie placki i wycinać niewielkie kwadraty, na każdy z nich włożyć farsz, zawinąć w rulon i ścisnąć końcówki (można tak jak pierogi), przed włożeniem do piekarnika każdy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 08.11.2012 20:45
ekstra
Kate131 29.02.2012 09:22
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak